Skip to main content

Szolgáltatás a tagok számára

 

Törzskönyvi nyilvántartás

Az állattenyésztés egyik legfontosabb és törvényben meghatározott alapja a törzskönyvi nyilvántartás vezetése. Az egyesület ezt minden tag állományára végzi, ami alapján ezek az egyedek védett őshonos háziállatnak minősülnek. Az elmúlt években ennek köszönhetően a tagjaink több száz millió forint bevételhez juthattak.

 

Tenyészbikák minősítése

Az Egyesület Tenyésztési Bizottságának egyik állandó feladata az új növendékek szemléje, illetve minősítése. Ennek alapján tudunk minőségi, és magas genetikai értékkel rendelkező tenyészbikákat előállítani a tagok számára.

 

Bikacserék koordinálása

Minden állománynál fontos a tenyészbikák cseréje. Ez egyrészt a rokontenyésztés megelőzése érdekében indokolt, másrészt a genetikai beszűkülést is minimalizálni kell. A körzeti tenyésztők jól ismerik tagjaink állományait, és ez alapján tudnak megalapozott döntést hozni arra vonatkozóan, hogy milyen származású bikát érdemes egy adott állomány esetében tenyésztésbe állítani.

 

Állattenyésztési tanácsadás

Körzeti tenyésztőink készségesen állnak rendelkezésére új tagoknak, vagy érdeklődőknek a bivalytenyésztés sajátosságaival kapcsolatban, élőhely igényükről, valamint takarmányozási és tartási körülményeik kialakítását tekintve.

 

Rendezvényeken való megjelenés

Egyesületünk rendszeres kiállítója a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napoknak, valamint az OMÉK-on is jelen vagyunk.

 

Általános tájékoztatás

Tagjaink körlevél formájában tájékoztatást kapnak az esetleges jogszabályváltozásokról, támogatási lehetőségekről, ezen belül is kiemelten az őshonos állatokkal kapcsolatos témakörben, hogy minél hatékonyabban és jövedelmezőbben tudják végezni tevékenységüket.

 

Adásvétel

Az egyesület sok esetben funkcionál hírcsatornaként, hiszen a vételi és az eladási szándék is összefut nálunk, legyen az tenyész- vagy vágóállat értékesítés. Ilyen esetekben a feladatunk a lehetőségek bemutatása, a potenciális partnerek összekötése az üzlet minél sikeresebb lebonyolítása érdekében.