Skip to main content

Téli állattartó telepet épít a nemzeti park

Szerző: Egyesület / KMNP |

Csaknem 800 millió forintból fejleszti a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) a pusztai élőhelyeket Dévaványa térségében. A nagyszabású projekt során az igazgatóság, a magyar szürkemarha és magyar házi bivaly állományainak téli tartási helyét építi fel.

– A projekt része a 2014-2020 között megvalósuló azon 92 természetvédelmi fejlesztésnek, melynek köszönhetően százezer hektáron javul Magyarország természeti állapota – jelentette ki a Kőmagtári tábla állattartó telepének ünnepélyes alapkő letételén Balczó Bertalan. A természetvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a KMNPI tevékenysége, beruházásai, értékőrző munkája révén mára a térség fontos szereplőjévé nőtte ki magát. Az ország legszebb és természeti értékeiket tekintve legértékesebb területeit a nemzeti parkok őrzik meg mindnyájunk számára, ezek közé tartozik a Dévaványa-Ecsegi puszta.

 – A nemzeti parkok munkájának eredményeit magunkénak érezhetjük, hiszen azt a tájat gondozzák, amely magyar identitásunk része, közös örökségünk – tette hozzá.

Dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója kifejtette, a nemzeti parknak kiemelt szerepe van a közép-európai túzok állomány megóvásában, hiszen a tartományban előforduló, mintegy 600 madarat számláló populáció, a hazai állomány 40 százalékát teszi ki. Kiemelte, ahhoz, hogy a térségben biztosított legyen a túzok élőhelye, elengedhetetlen a legeltetéssel történő kezelés, amely garantálja a madarak számára ideális pannon szikes sztyeppek és mocsarak hosszú távú megőrzését. Ehhez járul hozzá a mostani projekt részeként megépülő szürkemarha szárnyék, bivalyistálló és egyéb épületek. Hangsúlyozta, a fejlesztés összesen 3 276 hektáron szolgálja a célok elérését.

László András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztos elmondta, a 2014-2020-as időszakban uniós és hazai forrásokból a magyarországi nemzeti parkok 40 milliárd forint összegű támogatást kaptak.

– Ezek a projektek segítik a növény- és állatvilág megmaradását illetve helyreállítását. A magyar emberek szeretik a természeti célpontokat, az ökoturizmus egyre jobban fejlődik Magyarországon. Ezt mutatja, hogy a tavalyi évben több mint 1,5 millió látogatót regisztráltak a nemzeti parkok – hangsúlyozta.

Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere a beruházás helyi vonatkozásában betöltött szerepére hívta fel a figyelmet.

– A mai alapkőletétel egyrészt turisztikai szempontból fontos Dévaványa számára, hiszen a településen a látogatóközpont jelenti a legnagyobb attrakciót, ahová több ezer ember érkezik minden évben. Továbbá minden egyes forint, mely a város közigazgatási területén kerül beépítésre, a nemzeti parknak és a településnek egyaránt hasznos. Ez a beruházás nem csak Dévaványának és térségének meghatározó, hanem azt gondolom, országos szempontból is kiemelt jelentőségű – emelte ki.

Dr. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke az agrárium és a jövő szempontjából értékelte a beruházást. Mint említette, a természet megóvása az agrárium egyik kötelessége, ezen cél elérése érdekében közösen gondolkoznak a nemzeti parkkal.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/allattarto-komplexumot-epit-a-koros-maros-nemzeti-park-igazgatosag-1924375/