Skip to main content

Sokfelé legelnek a gulyák és a nyájak

Szerző: Egyesület / KMNP |

A Körös-Maros Nemzeti Park területeinek kezelését a pusztai és a hullámtéri környezetben egyaránt régi magyar háziállatokkal történő legeltetésre alapozottan végzi az Igazgatóság.


A biodiverzitás megőrzésében, a fajok védelmében végzett élőhelyfenntartásban, és -fejlesztésben központi szerepet tölt be a háziállatok jelenléte. Így van ez a szikes pusztai legelőkön, löszpuszta gyepeken, ártéri legelőkön egyaránt.
 
A legelő állatállományt három, téli tartásra kialakított területen tartjuk és tenyésztjük: Kardoskúton, a Montág-pusztán és Dévaványán.
Az áprilistól októberig tartó legeltetési időszakban ezekről a téli szálláshelyekről hajtjuk a magyar szürke szarvasmarha gulyákat a gyepekre, legelőkre.
 
A Dévaványai-Ecsegi pusztákon három házi bivaly gulya, két magyar szürke szarvasmarha gulya és egy-egy magyar racka illetve cigája nyáj legel. A kardoskúti Fehér-tó térségében három szürkemarha gulya, illetve négy magyar racka, és ugyanennyi cigája nyáj gondoskodik a természetvédelmi területkezelésről. Montág-pusztán és a Maros ártéren három, a Kígyósi-pusztán négy, továbbá Cserebökényben és a Kis-Sárréten is egy-egy szürkemarha gulya legel.
 
A nemzeti kinccsé nyilvánított, védett, régi magyar háziállatfajták a természetes gyepek kezelési feladatain kívül részben turisztikai értékkel bíró tájképi elemként is szolgálnak, részben pedig kulturális örökségünk részeként szerepet kapnak a hagyományőrzésben, ugyanis ezek a gulyák és nyájak a pásztormesterség fennmaradásának letéteményesei.
 

http://kmnp.hu/index.php?pg=news_179_4133